2012. április 16., hétfő

"Pret a porter" divat - a "pret a porter" fogalma, jelentése

Prêt-à-porter

A prêt-à-porter (franciául: „kész viselet”) megnevezést az olyan, egy divatház tervezői által a tömegek számára készített, elérhető árú, hétköznapi divatot képviselő kollekciókra és darabokra alkalmazzuk, melyeket változatos méretekkel és igényekkel rendelkező nők és férfiak is viselhetnek. Ez a kifutós modellekre tervezett, kézzel készített, költséges haute couture szöges ellentéte.

A prêt-à-porter ruhákat tömeggyártással állítják elő, különböző konfekció méretekben. Főbb szempontjaik - az aktuális divat és a márka egyedi jegyeinek bemutatása mellett - a hordhatóság, a kényelmes fazonok és a felhasznált anyagok egyszerű kezelhetősége. Ezek a széles vevőkört megcélzó ruhadarabok valódi bevételt hoznak a divatházaknak, ellentétben az egyetlen bemutatóra varrt haute couture összeállításokkal, amelyeket szinte sosem sikerül eladni.

A pret a porter jeles francia képviselője, Didier Parakian 2009-2010 ősz tél női divat kollekciójából: Chagall ihletésű női télikabát - Chagall kollekció

Didier Parakian pret a porter divat - női télikabát Chagall kollekció 2009-2010

A nagyobb divatházak évente kétszer, a főszezonok alatti divathéten mutatják be prêt-à-porter kollekcióikat. A kész viselet divathete az haute couture bemutatóktól külön, valamivel korábban kerül megrendezésre a leghíresebb divateseményeknek helyet adó városokban, mint Párizs, New York, London, Milánó, Los Angeles és Tokió. Már év elején bemutatják az aktuális őszi/téli darabokat, majd a második szezonban a következő esztendő tavaszi/nyári kollekcióját ismertetik.

Wikipédia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%AAt-%C3%A0-porter

Pret a porter Párizs tavasz nyár 2012 női divat - Fashionchannel 1. rész
Fashionchannel pret a porter women "Yves Saint Laurent" Spring Summer 2012 Paris HD 1 of 2



Pret a porter Párizs tavasz nyár 2012 női divat - Fashionchannel 2. rész
Fashionchannel pret a porter women "Yves Saint Laurent" Spring Summer 2012 Paris HD 2 of 2


Mit jelent a "pret a porter" divatkifejezés? "Pret a porter" divat - a "pret a porter" fogalma, jelentése - pret a porter francia divat - pret a porter divatbemutató Párizs 2012.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése